Oamenii „compuneau” muzică în urmă cu 3.000 de ani: cum sună cea mai veche melodie din lume

de: Andrada Bonea
19 09. 2016

În cazul în care vă întrebați când au descoperit oamenii muzica, răspunsul s-ar putea să vă surprindă: în urmă cu 3.400 de ani.

Descoperirea datează din anii 1950, când arheologii francezi au descoperit o serie de plăcuţe din argilă în situl sirian Ugarit. Datând din secolul al XIV-lea î.e.n., redactate în hurită, în prezent o limbă moartă, plăcuţele conţineau şi partitura unui imn vechi de 3.400 de ani, considerat de specialişti un record și prima dovadă a creativității muzicale umane. Desigur, nu se încadrează în standardele muzicale actuale, dar tot e interesant să avem confirmarea că strămoșii noștri aveau astfel de ocupații artistice.

Descifrată de specialişti, piesa muzicală atestă existenţa, la acea perioadă, a unei teorii muzicale avansate, anterioare culturii elene. Mult timp s-a crezut că nu au existat o teorie şi o gamă muzicală înainte de greci. Totuși, un studiu din 1963 a arătat că popoarele din Orientul vechi posedau astfel de cunoştinţe înainte de eleni. Este vorba de o gamă diatonică, cu şapte tonuri, ca cea care stă la baza muzicii occidentale. Profesorul Anne Draffkorn Kilmer, de la Universitatea din California, a lucrat mulţi ani pentru a descifra plăcuţa împreună cu muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte piesa descoperită în Siria, dacă notele sunt vizibile, nu există în schimb simboluri ale ritmului, ceea ce lasă o mare marjă de interpretare. Piesa este un imn dedicat lui Nikkal, soţia zeului Lunii, Yarikh, şi este acompaniată de un text despre o femeie care se plânge că nu poate deveni mamă.